maanantai 31. lokakuuta 2011

Ranskalainen illallinen

Ranskan lomani innoittamani (ja osin tuliaisena) valmistin rakkaalleni viime viikonloppuna ranskalaisen viiden ruokalajin illallisen. Tästä kaikki lähti liikkeelle:

Aperitiiveina nautimme Dooley'sia. Sen kanssa tarjolla oli tomaatti-juustotikkuja sekä kuivattuja hedelmiä. Ihmetyksekseni olen usein Ranskassa törmännyt aperitiiveillä myös sipseihin.

Alkuruokaa varten etsin Prismasta mahdollisimman kypsän avokadon, onneks nykyisin saa jo noita esikypsytettyjä niin ei tarvitse viikkoa aiemmin olla ostamassa. Avokado on siis halkaistu ja kivi poistettu. Kiven tilalle on asetettu puolikas keitetty kananmuna. Tätä alkuruokaa en ole itse Ranskassa koskana nauttinut ja sain vain suulliset ohjeet mitä laittaa. Niinpä tämän ruuan lopullista asettelua olisi voinut pohtia tarkemmin. Kananmunan päällä on hiukan majoneesia (olisi saanut olla huomattavasti enemmän, sitä lisäiltiin syönnin aikana runsaasti) ja maissia (säilykepurkista). Reunalle vielä hiukan tonnikalaa, jota olisi myös voinut olla runsaammin. Nämä ainekset sopivat todella hyvin yhteen! Koko komeus salaattipedillä.

Pääruokaa varten toin Ranskasta ankkaa, säilykkeenä. Jotenkin säilykeankka tuntui oudolta, mutta on aivan normaalia siellä tehdä ankka säilykkeestä. Helppoa se ainakin on. Ankan koivet vaan purkista uunivuokaa ja uuniin, mausteitakaan ei tarvitse. Tarkkoja ohjeita en tähänkään saanut. Ankka on esikypsennetty, siten että sitä ei varsinaisesti tarvitse kypsentää, riittää että pinta ruskistuu. Minulla pinta meni jo todella rapeaksi, hiukan lyhyempikin aika olisi varmasti uunissa riittänyt.
Ankka on hyvin rasvaista, joten vuokaan laitettaessa rasvaa voi hiukan kuoria sen pinnasta pois. Rasvaa ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaan sen voi käyttää voin/öljyn asemasta paistamiseen. Ankan kanssa tarjolla olevat perunat on viipaloitu ja paistettu ankan rasvassa pannulla. Mausteina valkosipulia, persiljaa, suolaa ja mustapippuria. Samassa rasvassa voi paistaa myös provencen tomaatit: tomaatti halkaistaan ja se paistetaan molemmin puolin siten että pehmenee jonkin verran (ei tarvitsisi kuitenkaan hajota). Valkosipulia, persiljaa ja provencen yrttimausteseosta käännelläään jonkin aikaa öljyssä, ja nostellaan sitten tomaatin leikkuupinnalle. Hiukan mustapippuria ja suolaa vielä päälle.

Pääruuan jälkeen tarjolla oli useammanlaisia juustoja. Ranskassa juustot syödään paljaaltaan, ei keksien tai hedelmien kera.

Jälkiruokana söimme pehmeää kypsentämätöntä vuohenjuustoa, jota saa Suomessa marketeistakin. Juuston päälle ripotellaan sokeria ja kermaa. Tällä kertaa laitoin seuraksi myös jokusen omenaviipaleen.

Viinin kävin Alkosta valitsemassa juuri ankkaa ajatellen ja varsin hyvin valinta osui kohdalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi.