sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Nokkossämpylät

Keräsin viime vuonna alkukesästä nokkosia ja kuivasin ne. Tarkoitus oli, että vuoden aikana tulisi niitä käytettyä. No, käyttämättä ovat jääneet. Viime viikonloppuna viimein tulin tehneeksi niistä sämpylöitä. Etsin netistä ohjeita ja useampaa ohjetta soveltaen tein sämpylät tällä ohjeella:

2 dl maitoa
3/4 pussia kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
200 g kermaviiliä
0,75 dl kuivattua nokkosta
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1dl ruisjauhoja
1/2 dl öljyä
5 dl vehnäjauhoja
Lämmitä maito. Sekoita hiiva pieneen määrän jauhoja ja sekoita lämpimään maitoon. Lisää joukkoon hunaja, suola, nokkoset, ruisjauho, kaurahiutaleet ja kermaviili ja sekoita. Lisää loput vehnäjauhot ja vaivaa tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy. Taikina jää löysähköksi, mitä löysempää sen kuohkeampia sämpylöistä tulee. Anna sen kohota n. 45 minuuttia lämpimässä paikassa liinan alla (itse laitan taikinakulhon tiskialtaaseen lämpimään veteen).

Sämpylöiden pyörittely voi taikinan löysyyden takia olla vaikeaa, itse lähinnä pikkaisen taputtelin sämpylöitä reunoiltaan siisteiksi. Voitele vedellä juuri ennen uuniin laittoa. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Ohje, josta jauhojen määrää katsoin, vehnäjauhoja oli laitettu vain 3,5 dl. Taikina oli siinä vaiheessa minulla vielä tooodella löysää, joten laitoin jauhoja lopulta varmaan tuon noin 5 dl, tarkkaan en niitä mitannut.

Maukkaita ja kuohkeita sämpylöitä! Ensi viikonloppuna tarkoitus tehdä uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi.