keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Keramiikkaa: kastemalja ja vauvantossu

Kun syksyllä sain pyynnön tulla ystäväni esikoisen kummiksi, alkoi mielessä siintää ajatus että olisi mukava tehdä pienokaiselle jotain persoonallista kummilahjaksi. Päädyin kastemalja. Onneksi tajusin alkaa tekemään ensimmäistä versiota jo ennen joulua.Tosin sitten kun sitä joulun jälkeen katseltiin keramiikassa, niin tajuttiin että lasite on lohkeillut eikä se pitäisi vettä. Eikun uudestaan polttoon, kovempaan lämpötilaan ja aikaakin taisi olla enemmän. Nyt lasitus on sitten kunnossa ja malja pitää vettä.

Voisi sanoa, että muu ei sitten olekaan kunnossa. Minulla oli hieno idea tämän taustalla: valkosaven palasista muotoilin maljan muovikulhon sisälle. Kulhon ja saven välissä oli myös ohut muovi/kelmu estämässä saven tarttumista kulhoon. Kelmusta sai jäädä pieniä laskoksia näkyviin maljaan ja koska kokosin kulhon paloista, niin ulkopuolelta palojen rajat näkyvät myös selvästi. Tässä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin. Jalan sijoittelun kanssa oli jo sitten ongelmia eikä se lopulta keskelle tullut vaikka kuinka yritti täsmätä. Raakapolton jälkeen laiton ulkopintaan tumman ruskean lasitteen, annoin sen hetken kuivua ja pyyhin sienellä suurimman osan pois. Tarkoitus oli, että lasitetta olisi jäänyt vain uurteisiin. Tämä lasite olikin laadultaan jotenkin erilaista ja maljaan jäi kauttaaltaan pieni likaisen ruskea sävy. Lopuksi upotin koko kulhon vielä kirkkaaseen lasitteeseen.

Eli tämä malja ei värityksensä puolesta onnistunut ja uusi malja onkin tekeillä. Se on ainakin tässä vaiheessa todella ihana, katsotaan sitten lopputulosta muutaman viikon päästä. Tämä ensimmäinen on nyt kuitenkin varamalja, jos toinen sattuu jostakin syystä epäonnistumaan.



Toisena vauvajuttuna tein pikkuruisen vauvantossun. Aikas hauska oli tehdä jotain näin erilaista. Sininen väri ei ole lasitetta, mutta en nyt muista mitä värejä ne ovat. Aiemmin en ole niitä kuitenkaan käyttänyt. Tasaisen värin saaminen oli niillä kuitenkin haastavaa, ainakin näin ensikertalaiselle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi.